GGZ
7 september 2021

5 tips voor tijdens je sollicitatiegesprek

Solliciteren is een intensieve bezigheid. Het vraagt tijd, energie en focus. Een activiteit waar je wel wat tips voor kunt gebruiken dus. Hoe zorg je voor een succesvol sollicitatiegesprek? Hieronder vind je vijf tips om je potentiële werkgever een goede indruk van jezelf te geven.

 1. Waarom solliciteer je op de vacature?
  Bedenk voor jezelf goed wat jou aanspreekt aan de vacature. Grote kans dat deze vraag gesteld worden namelijk. Wanneer je een beetje zit te stuntelen bij deze vraag, maakt dit geen goede indruk. Ben je wel enthousiast? Want voor jou tien andere… Vertaal jouw kwaliteiten en (stage)ervaring naar de betreffende functie.
 1. Let op lichaamstaal
  Wist je dat lichaamstaal 55% deel uitmaakt van de communicatie? Je lichaamshouding (non-verbale communicatie) is belangrijker dan wat je zegt en hoe je het zegt (verbale communicatie). Neem dus een actieve lichaamshouding aan.
 1. Verdiep je in het bedrijf
  Meer dan ooit zijn er mogelijkheden om je te verdiepen in het bedrijf waar je op gesprek gaat. Lees de website, bekijk profielen van medewerkers op LinkedIn en kijk eens of het bedrijf actief is op andere socialmedia-kanalen. Misschien heeft een bedrijf wel jaarverslagen (financieel en/of sociaal) online staan. Je hoeft die niet tot op detailniveau door te lezen om toch een behoorlijk complete indruk van het bedrijf te krijgen.
 1. Ken de branche waarin de organisatie actief is
  Ben jij nog niet bekend met de branche van de organisatie? Verdiep je hier dan in en probeer te achterhalen wat de uitdagingen van deze branche zijn.
 1. Goede online aanwezigheid
  Ga er maar vanuit dat een potentiële werkgever jouw naam heeft gegoogeld. Zorg er dus voor dat je jezelf online goed presenteert en wanneer je weet dat dit niet zo is, ben voorbereid op eventuele vragen hierover.

Terug naar het overzicht