6 september 2021

Goed voorbereid naar je sollicitatie

Solliciteren? Goed voorbereiden op je sollicitatie is het halve werk. Omdat wij dagelijks sollicitatiegesprekken voeren weten wij hier wel het één en ander van. We helpen je met het voorbereiden op je sollicitatiegesprek aan de hand van een aantal tips.

 1. Wees discreet over voorgaande werkgevers.
  Als je solliciteert omdat je het bij je huidige werkgever niet naar je zin hebt dan mag je natuurlijk best vertellen waarom je het niet naar je zin hebt. Haal geen details aan en blijf ook niet te lang stilstaan bij de nadelen van je huidige werkgever.
 1. Zorg dat je op tijd bent!
  Files, treinvertragingen, het niet kunt vinden van een parkeerplekje, een brug die openstaat, een navigatiesysteem dat je op een verkeerd adres laat arriveren, enzovoort. Het lijken allemaal geldige excuses om te laat te komen. Hoe dan ook: door te laat te komen maak je geen beste indruk. Bekijk van ter voren goed hoe het zit met de treinreis of wegwerkzaamheden.
 1. Wat zijn jouw sterke en jouw zwakke punten?
  Deze of een soortgelijke vraag wordt in veel sollicitatiegesprekken gesteld. Toch blijkt dit in de praktijk voor veel mensen veruit de lastigste vraag. Het lijkt misschien niet de belangrijkste vraag, maar als jij al niet weet wie je bent hoe moet je potentiele werkgever het dan weten? Bereid je voor op dit soort vragen en schrijf van ter voren wat dingen op over je persoonlijkheid.
 1. Leg niet direct heel uitvoerig je privéleven op tafel.
  Probeer je te richten op het bedrijf, de vacature en het gesprek. Dat is waar je op beoordeeld wordt en waar je de focus op moet leggen.
 1. Stel vragen!
  Weet je ter plekke geen vragen te bedenken, schrijf dan te voren een aantal mogelijke vragen op (natuurlijk geen vragen waarvan je het antwoord al vóór het gesprek had moeten weten). Door vragen te stellen laat je een geïnteresseerde indruk achter.

Terug naar het overzicht